Margot Forton, kapitein op lange afstandsvluchten

Het idee om als piloot de wereld rond te vliegen werd mijn droombaan.

Over Margot


Margot was de zesde vrouwelijke pilote bij Sabena. Toen ze in 1987 als co-piloot startte, droomde ze ervan ooit de kapitein te worden op lange afstandsvluchten. Na veel hard werk en vele vlieguren wist ze de kapitein te worden op een B737. Vandaag vliegt ze de hele wereld rond voor Cargolux en houdt ze nog steeds van haar werk!

Wanneer begon je eraan te denken om piloot te worden?


Toen ik elf jaar oud was, moesten we op school testen doen om onze talenten te ontdekken en informatie over verschillende beroepen te ontvangen. Destijds was er een boekje voor jongens en één voor meisjes, maar ik was veel meer geïnteresseerd in de jongensbrochure. Ik las ook in de krant dat vanaf dat jaar vrouwen werden toegelaten tot de BLS (school voor piloten). Toen werd het idee om als piloot de wereld rond te vliegen mijn droombaan.

Hoe was je ervaring als een van de eerste vrouwelijke piloten?


De eerste vrouwelijke pilote in België was Yvonne Cunha, ze begon in 1974 bij TEA en voor haar was het een heel moeilijke tijd. De meeste andere piloten vertelden haar dat ze beter thuis kon blijven om voor de kinderen te zorgen. Ze zou nooit met passagiers vliegen omdat het 'niet geschikt was voor een dame'. Maar ze gaf niet op en slaagde er uiteindelijk in om de eerste vrouwelijke kapitein te worden! Ze kreeg echter nog steeds de bijnaam "Captain Pussy". Maar tegen de tijd dat ik aanvoerder werd, waren mannen er al aan gewend en had ik nooit het gevoel dat ik het beter moest doen dan zij.

Image

Wat was de moeilijkste periode in je carrière?


Toen Sabena in 2001 failliet ging, verloren meer dan 700 piloten hun baan. Aangezien de meeste luchtvaartmaatschappijen liever piloten in hun eigen land inhuurden, was het niet eenvoudig om een nieuwe positie te vinden. In 2002 moest ik opnieuw beginnen als co-piloot. Het duurde vele jaren om weer kapitein te worden, wat uiteindelijk in 2014 gebeurde. Ondertussen begon ik een tweede carrière als moeder van twee kinderen.

Welke KAAI bag verkies je?


Ik hou van de Hero vanwege zijn veelzijdigheid. Ik neem altijd mijn i-Pad mee, twee paar leesbrillen (aangezien het verplicht is om een reserve bril te hebben), mijn zonnebril, vluchtboek, vluchtvergunning, paspoort, vaccinatierecord, luchthavenbadge en persoonlijke spullen, allemaal goed georganiseerd in mijn Hero. Ik draag mijn KAAI bag elke dag bij me en promoot het bij veel andere collega's en vrienden. Ik heb me onmiddellijk aangesloten bij KAAI's "verwijs een vriend" -programma, want het is leuk om het aan iemand aan te bevelen en tegelijkertijd een tegoedbon van € 50 te krijgen!

Image