Nele Somers start Artes. Een advocaten kantoor met focus op IP, IT & privacy.

Geef nooit op en ga altijd door totdat je jouw doelen bereikt hebt. Je hebt die drive nodig om op lange termijn iets op te bouwen en vol te houden.

Over Nele


Nele is een echte businesswoman, gezeteld in Antwerpen. Ze startte een master na master in

vennootschapsrecht en combineerde sindsdien haar job aan de balie als advocate bij het bekende

advocatenkantoor Monard Law, met het schrijven van haar doctoraat en het moederschap van twee

kinderen. Vorig jaar heeft Nele met ‘Artes’ haar eigen advocatenkantoor opgericht, dat ze wil laten

uitgroeien tot een kwaliteitsvol IP/IT privacy nichekantoor.

Vragen

Waar komt jouw passie voor recht vandaan? 

Dat is zo gegroeid. Ik heb na mijn middelbare school rechten gekozen bij wijze van eliminatie, maar ook op basis van mijn voorliefde voor de inhoud van de opleiding. Ik ben daarin doorgegaan, doorgegaan, doorgegaan en is het mettertijd een soort van passie geworden. In het Japans noemen ze het ook wel Ikigai of wat je gelukkig maakt. (Volgens Japanse traditie heeft iedereen een ikigai, een reden van bestaan. Ikigai is dat deel waar je passie, missie, roeping en beroep samenkomen.) Dat is echt mijn ding. Ik wil me blijven verdiepen in juridische kennis en alles wat daarrond hangt en het aanwenden om mezelf te ontplooien. Daarbij wil ik ook ondernemingen hulp bieden als ze op mij een beroep doen.  

Wat waren jouw hoofdmotieven om ondernemer te worden?

Ik was het met veel zaken niet meer eens en had goesting om mijn eigen koers te varen.

Om het anders te verwoorden, mijn limiet was bereikt. Ik heb het heft in eigen handen genomen en Artes gesticht. 

 

Ik heb besloten om mijn eigen wereld op te bouwen rond Artes en daarin een positieve bedrijfscultuur te creëren. Positive vibes only. Dat is de lijn die ik wil volgen omdat ik ervan overtuigd ben dat het leven gewoonweg veel te kort is voor negativiteit. Terwijl die negativiteit vaak aanwezig is in dit vakgebied en niet in het minste. Daarom is het voor mij dan ook belangrijk om ervoor te zorgen dat we intern binnen Artes op één lijn zitten. 

Wat vind je het allerleukste aan ondernemen?


Voor mij is dat vrijheid. Wat aan de andere kant ook als valkuil gezien kan worden want je kunt exact

kiezen hoeveel tijd je besteedt aan jouw onderneming. Als het jouw passie is en je bent er veel mee bezig, is de valkuil snel daar. Toch zie ik het als iets positief zolang ik mijn eigen ding kan doen. 

Wat zijn jouw hoogtepunten tijdens je carrière tot nu toe geweest?


De opening was een absoluut hoogtepunt. Dat was voor mij echt een kantelpunt omdat het een enorme verandering geweest is in mijn leven. 

Hoe ben je gekomen tot waar je nu bent? 


Ik denk door altijd door te gaan. Hoe moeilijk het soms ook was op bepaalde momenten. Moeilijk heeft voor mij verschillende betekenissen: Moeilijk in de zin van veel werk, zeker in combinatie met mijn kleine kinderen. Maar ook moeilijk in de zin van complexiteit, dat soms mijn petje te boven ging. Mijn motto in het leven is dan ook om altijd blijven doorgaan tot je het kunt of kent. Ik denk dat ik daarin die drive heb gevonden die ik op lange termijn nodig heb om iets op te bouwen en vol te houden. Die drive komt bij mij vanuit mijn passie voor het vak, en het geloof dat ik heb in de toekomst van advocatuur. Evenzeer geloof ik in het feit dat het soms ook anders kan.
Over welke eigenschappen moet een ondernemer beschikken?

Veerkracht, flexibiliteit en geduld. Dat laatste ontbreekt soms wel eens bij mij. Daarnaast denk ik dat het ook belangrijk is dat je dingen achter je kunt laten. De omgang met mensen blijft voor mij de 'key to success'.

Image

Hoe bewaak jij de balans tussen werk en privé?  

Doordat ik nu mijn eigen advocatenkantoor heb, neemt de intensiteit alsmaar meer toe omdat er meer verantwoordelijkheid op mijn schouders valt. Daarbij is het niet altijd evident om een goed evenwicht te zoeken. Ook het plannen van mijn agenda is niet gemakkelijk aangezien de trein altijd maar blijft rijden. Ik heb het geluk dat mijn ouders kunnen bijspringen van tijd tot tijd en dat ik een goede partner heb zodat we de taken thuis kunnen verdelen. Ik bewaak die balans door soms bewust nee te zeggen tegen dingen om bij mijn kinderen te kunnen zijn. Er is nog altijd de balans tussen Artes en mijn gezin, maar de valkuil bij mij schuilt in de keuze die je maakt voor jezelf of me-time. Ik beschouw Artes als de tijd die ik voor mezelf neem.

 

Wat is jouw droom om te bereiken in de toekomst? 

Ik zou er iets moois van willen maken en willen uitgroeien tot een kwaliteitsvol IP/IT privacy niche kantoor. Wat voor mij echt belangrijk is, is dat mijn collega’s zichzelf kunnen ontplooien en graag bij Artes werken. Zodat we er samen iets beters van kunnen maken. Dat alles maakt mij echt gelukkig.

Welke tip zou jij mensen willen meegeven die ook willen ondernemen? 


Er op voorbereid zijn dat bepaalde zaken zullen tegenvallen en tot frustratie zullen leiden én de kracht vinden om daar door te gaan. Laat je begeleiden en adviseren door mensen die een betere kennis hebben dan jezelf in bepaalde aspecten want je kunt nooit in alles uitblinken.

In mijn KAAI bag

Weet je nog wat jouw allereerste handtas was?


Dat moet geweest zijn toen ik 18 jaar oud was. Ik was in die tijd een redelijk sportief type en had dan ook zo een zwart/grijs tasje met een ketting. Zeker geen eyecatcher, maar ik heb het wel goed afgedragen. Het voordeel daaraan was wel dat zo’n tasje niet gestolen werd, wat dus maakte dat ik het overal kon neerleggen.

Hoeveel handtassen heb jij in jouw bezit?


Een tiental. Ik heb er een paar in gebruik en daar ben ik loyaal aan. Voor mij geldt kwaliteit boven kwantiteit.
Image

Welke KAAI bag heb je gekozen en waarom?


Ik heb de Pyramid in de kleur Terracotta. Het is een tas die perfect bij mij past. Zo is de handtas ideaal om mijn job uit te oefenen: mijn laptop, lader, IPhone, dossiers, visitekaartjes, lippenstift (of 5 lippenstiften). Alles kan ik erin kwijt. Ik heb de Pyramid nu al enkele keren meegenomen op business trip en de tas is heel functioneel aangezien het de enige bagage was die ik bij me had. Zelfs mijn kleedje voor het diner  ’s avonds had ik erin zitten. 

Kan je in een aantal woorden beschrijven wat KAAI voor jou betekent?


Prijs-kwaliteit, nuttig en een mooie handtas. Daarnaast heeft KAAI de juiste naam als je het relateert aan Antwerpen. Ik ben er heel trots op, zeker ook omdat het een Antwerps merk is. Ik neem mijn KAAI bag vaak mee naar het buitenland en krijg er veel complimenten over.

Een KAAI bag is de ideale combinatie van een workbag en travelbag.

Naar wie kijk je op?


Victoria Beckham. Zij heeft iets ongelofelijks gerealiseerd: Van Spice Girl tot internationale gerenommeerde modeontwerpster. Zij heeft echt gedaan wat ze wou doen en zo haar modemerk op de kaart gezet. Dat doet ze met een enorme kracht en met een positieve boodschap van liefde voor haar bedrijf, voor zichzelf als voor haar omgeving.

En ten slotte, kan je de lezers iets vertellen dat niemand over jou weet...


Tot mijn 22 jaar ben ik een zwemster geweest. Niet zozeer met een topsportstatuut, maar wel in competitie. Zo spendeerde ik 10 à 11u per week in het zwembad.